Reklama
prabhupada.jpg
Reklaminis skydelis
Komentarai
  • labai prasau nesmerkite iš pyrmo žvilksnio : :-)
  • as esu irmanto žemaičio dukra ir noriu pasakyti ka...
  • Ar galima valgyti saulegrazas per ekadsi?
  • nu geras 8)
  • Čia nepaminėtas atvejis, kai šventų vardų kartojim...
Pradžia Vegetarizmas

Vegetarizmas

Tarptautinės Krišnos sąmonės Bendrijos (ISKCON) nariai tiki, kad žemės resursai, gamta ir mūsų kūnai yra Dievo dovanos ir su jais turi būti elgiamasi tinkamai. Vaišnavų filosofija, kuria grindžiamas Harė Krišna judėjimas, moko, kad visos gyvos būtybės yra susijusios tarpusavyje per Krišną, mūsų bendrą tėvą. Krišnos bhaktai gerbia gyvulių teisę gyventi ir praktikuoja dietą, kuri siekia sumažinti prievartą ir išnaudojimą. Tokiu būdu jiems vegetarizmas - su visa neišmatuojama dokumentuota ekologine, socialine ir sveikatos nauda - pats palankiausias gailestingam, draugiškam aplinkai ir nuosekliam gyvenimo būdui.

Kartais dar vadinamas "virtuvės religija" Harė Krišna juddėjimas aktyviai propaguoja vegetarizmo privalumus. ISKCONo šventyklos lankytojams siūlo skanų, sudvasintą vegetarišką maistą, ir kiekvieną sekmadienį rengia atvirų durų programas, kurių kulminacija - gausios vaišės. Krišnos judėjimas įkūrė daugiau nei 100 vegetarinių restoranų visame pasaulyje ir išdalino daugiau nei 300 milijonų sotaus, vegetariško maisto davinių vargstantiems per savo padalinį „Food for Life“ programą, kuri Lietuvoje veikia „Harė Krišna Maistas Kūnui ir Sielai“ pavadinimu. Krišnos bhaktai reguliariai veda vegetariško maisto gaminimo kursus savo šventyklose, universitetuose ir keli ISKCON nariai yra pagarsėjusių kulinarinių knygų autoriai. Australijoje gimusio Kurma Daso populiari „Gaminame su Kurma“ serija buvo transliuojama per viešus televizijos kanalus visame pasaulyje, o ISKCONo narė Yamuna Devi 1992 m. buvo apdovanota James Beard apdovanojimu už geriausią tarptautinę kulinarinę knygą „Yamunos stalas“.

Nors kai kurie Krišnos bhaktai yra veganai, dauguma ISKCONo narių yra lakto vegetarai, kurie vengia mėsos, žuvies ir kiaušinių, bet vartoja pieno produktus. Visi Harė Krišna bhaktai yra prieš išnaudotojišką elgesį su gyvuliais, ypatingai karvėmis. Tradicinė Indijos kultūra išskyrė organinę žemdirbystę ir suteikė išskirtinę vietą karvei, duodančiai maistingą pieną, ir jaučiui, ariančiam laukus, ir kvietė apsaugoti šiuos ypatingus gyvulius. Šis paprotys tęsiasi ir šiandien Šiaurės Amerikoje, keliose ISKCONo žemės ūkio bendruomenėse, kurios pagrindinį dėmesį sutelkė į karvių globą. Šios bendruomenės šviečia visuomenę, tvarko pienines nenaudojančias žiaurumo, ir syteikia galimybę geriems žmonėms padėti išgelbėti karves nuo skerdyklos organizuodami naujovišką sponsoriavimo programą „Įvaikink karvę“

ISKCONo įkūrėjas A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada į judėjimo misiją įtraukė teiginį „suartinti bendrijos narius, mokant juos paprastesnio ir natūralesnio gyvenimo būdo.“ Šiuo tikslu visame pasaulyje ISKCONo nariai vysto žemės ūkio bendruomenes. Šios bendruomenės siekia tapti save aprūpinančiomis, atrasdamos ekonomiškus metodus, tokius kaip natūrali kenkėjų ir piktžolių kontrolė, alternatyvaus kuro gamyba, atliekų tvarkymas ir pasėlių rotacija. Laikydamiesi Krišnos sąmonės idealo „gyventi paprastai, mąstyti išaukštintai“ šie ISKCONo nariai siekia pagaminti tik tai, kas jiems reikalinga ir išvengti pertekliaus, kylančio iš savanaudiškumo, tokiu būdu jie kuria susitvardžiusios į dvasingumą orientuotos visuomenės modelį.

 

Nugirdymo technologija

Vartotojo vertinimas: / 11
BlogiausiasGeriausias 

Gana įdomus filmas apie tautos nugirdymo metodus. Nors filmas apie Rusiją, lygiai taip pat galima taikyti ir Lietuvai. Filmas rusų kalba.

 

Kodėl mylime vieną, ir valgome kitą

Vartotojo vertinimas: / 10
BlogiausiasGeriausias 

Vaizdo klipas apie kampaniją Kanados metro traukiniuose: Tapk vegetaru. Šios kampanijos lozungas: Kodėl mylime vieną, bet valgome kitą. Vaizdo klipas anglų kalba (tiems, kas supranta).

Atnaujinta (Šeštadienis, 10 Gruodis 2011 17:43)

 

Paprastas irisų receptas

Vartotojo vertinimas: / 3
BlogiausiasGeriausias 

INGREDIENTAI:

šviežios grietinės indelis (250ml),
300 g. cukraus,
(galima dėti  riešutų),
šaukštas sviesto.

GAMINIMAS:

Į indą supilti pusę kiekio cukraus. Virinti ir maišyti tol kol pasidarys skysta ir ruda masė. Kai tarp rudos masės nebesimato cukraus gabaliukų įdedame šaukštą (didelį šaukštą) grietinės, išmaišome ir verdame tol kol pasidaro šviesiai ruda masė. Virti tol kol nebelieka cukraus gabaliukų. Tada galima dėti riešutų, (man asmeniškai patinka be riešutų). Viską išmaišome ir į lėkštę arba į formeles.

Harė Krišna!

 

bengališkas sabdžis

Vartotojo vertinimas: / 4
BlogiausiasGeriausias 

Sudėtis:

0,5 kg kalafiorų
0,5 kg morkų
1 kg bulvių
Cukinijos ir panyro pagal skonį.

Gaminimas:
Daržoves susmulkinti kubeliais.
Kalafiorą ir morkas išvirti garuose, bulves, cukinijas, panyrą - fritiūrinėje. Viską sumaišyti ir užpilti baltu grietinėlės padažu. Patiekti su ryžiais ir šviežiomis salotomis.

Grietinėlės padažas
Sudėtis:
1 l grietinėlės
250 grietinės
1 šaukštas druskos
1 šaukštelis kumino
1 šaukštelis asafetidos
2 šaukštai kario
1 šaukštas cukraus

Gaminimas:
Kaitinant grietinėlę, įmaišyti grietinę, prieskonius, gerai išmaišyti.

 

Kaip jai taip paprastai gaunasi?

Vartotojo vertinimas: / 7
BlogiausiasGeriausias 

Atnaujinta (Trečiadienis, 30 Kovas 2011 11:53)

 

Pomidorų pyragas

Vartotojo vertinimas: / 2
BlogiausiasGeriausias 

Tešlai:

325g kvietinių miltų,
100 g kukurūzų miltų,
125g sviesto,
70g natūralaus jogurto,
žiupsnelis cukraus, žiupsnelis druskos

Įdaras:

1 kg pomidorų,
125g tarkuoto džiugo sūrio,
100g džiūvesėlių ar nesaldžių trupinių,
200g ožkos sūrio,
20 juodųjų alyvuogių,
1-2 šakelės rozmarino,
druskos, pipirų ir pan

Miltus sumaišyti su cukrum ir druska. Įpjaustyti sviestą ir ištrinti. Sudėti jogurtą ir įpilti 100ml šalto vandens. Išminkytą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti kelias valandas šaltai.
Ožkų sūrį sutrupinti. Pomidorus supjaustyti.
Iš atšaldytos tešlos iškočioti apskritą lakštą į kurį sudėti pomidorus, džiūvėsius, sūrius, alyvuoges ir kt. Tešlos kraštus užlenkite ant viršaus. Pabarstykite prieskonius.

Kepti orkaitėje apie 40min, 200' C temp.

Skanu!

 

bandutės

Vartotojo vertinimas: / 5
BlogiausiasGeriausias 

Labai skanios duonelės receptas:

3 stiklinės cukinijos ar moliūgo tarkalų,

3 stiklinės miežinių rupaus malimo miltų arba paprastų miltų maišytų su sėlenomis

3 šaukštai aliejaus

kmynų ar kalendros, druskos.

Sumaišyti visus nurodytus produktus ir prieskonius. Jei tešla atrodytų per kieta, galima įpilti mineralinio vandens, atidžiai išmaišyti ir palikti ramybėje 2–3 val. Po to formuoti delno dydžio kepaliukus ir kepti iki 200 °C įkaitusioje orkaitėje 40 min.

Atnaujinta (Penktadienis, 01 Spalis 2010 16:33)

 

Dar viena puiki priežastis tapti vegetaru

Vartotojo vertinimas: / 1
BlogiausiasGeriausias 

Nors žuvys gali būti pagrindinis omega-3s eikozapentaeno rūgšties ir dokozaheksaeno rūgšties šaltinis, o jos, kaip buvo įrodyta, labai svarbios smegenų sveikatai, mažas suvartojamų eikozapentaeno rūgšties ir dokozaheksaeno rūgšties kiekis neigiamai nepaveiks vegetarų nuotaikos, pranešė naujas mokslinis tyrimas (Nutr J. 2010 m. 09:26. DOI: 10.1186/1475-2891-9-26).

Tyrimų grupė iš Arizonos Valstybinio Universiteto atliko tyrimą, lygindami vegetarų, kurie niekada nevalgė žuvies, nuotaiką su sveikų visaėdžių suaugusių nuotaika.

Tyrime dalyvavo 138 sveiki suaugę Septintosios dienos adventistai, gyvenantys Arizonoje ir Kalifornijoje (64 vegetarai ir 79 ne-vegetarai). Jie užpildė sveikatos istorijos klausimyną, maisto dažnumo klausimyną ir du psichometrinius testus: Depresijos Nerimo Streso Skalę (DASS), o taip pat Nuotaikos Būsenų Profilį (POMS).

Vegetarai vidutiniškai suvartojo daug mažiau eikozapentaeno rūgšties, dokozaheksaeno rūgšties ir omega-6 arachidono rūgšties; jie suvartojo daugiau omega-3 alfa-linoleno rūgšties ir Omega-6 linolo rūgšties. "Augaliniai aliejai yra turtingas α-linoleno rūgšties šaltinis, ypač rapsai, sojos pupelės, graikiniai riešutai, linų sėmenys, Clary Sage sėklos, Perilla, Chia."

Abiejuose psichometriniuose testuose vegetarai parodė žymiai mažiau neigiamų emocijų nei visaėdžiai. Psichometrinių matavimų balų vidurkis (kuo mažiau, tuo geriau) buvo tiesiogiai susijęs su suvartojamų Eikozapentaeno rūgšties, dokozaheksaeno rūgšties ir arachidono rūgšties vidurkiu, ir, atvirkščiai susijęs su alfa-linoleno rūgšties ir linoleno rūgšties suvartojimu.

Tyrimų grupė pastebėjo, jog taip pat yra galimybė, kad vegetarai mitybą renkasi sąmoningiau, todėl bendrai gali būti sveikesni ir laimingesni.

Santrumpa iš Beezhold et al. Nutrition Journal 2010, 9:26, http://www.nutritionj.com/content/9/1/26

 

žymūs vegetarai

Vartotojo vertinimas: / 7
BlogiausiasGeriausias 

Žymūs pasaulio vegetarai.

Atnaujinta (Penktadienis, 16 Liepa 2010 08:52)

 

apie vegetarizmą

Vartotojo vertinimas: / 2
BlogiausiasGeriausias 

Apie po 4 mėnesių atsirandantį geležies trūkumą sklando daug niekuo neparemtų gandų.
Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad gyventojų ilgaamžiškumu labiausiai pasižymi šios pasaulio vietovės: Okinavos sala Japonijoje, Ovodda kaimas Sardinijoje (Italija), bei Loma Linda miestas Kalifornijoje (JAV)14. Okinavos gyventojų pagrindinis maistas: sojos produktai (tofu, miso ir kt.) bei gausybė įvairių daržovių ir vaisių. Mokslininkai, tyrę šiuos gyventojus, vienu labiausiai teigiamų faktorių, įtakuojančių ilgaamžiškumui, nurodė „mitybą, paremtą augaliniais produktais“. Kitas miestas – Loma Linda Kalifornijoje – pasižymi tuo, kad turi didelę Septintosios dienos adventistų bendruomenę. Šios religijos atstovai dažnai atsisako ne tik svaigalų vartojimo, bet ir maitinasi veganiškai. Vienas iš mokslininkų, Dr. Gary Fraser, kuris tyrė Kalifornijos Loma Linda miesto gyventojus, pažymėjo, kad sumažintas mėsos vartojimas arba jos atsisakymas yra vienas aukščiausių prioritetų siekiant ilgaamžiškumo15. Tyrime dalyvavęs kardiologas Dr.Ellsworth Wareham (94 metų) tarp ilgaamžiškumo priežasčių taip pat nurodė augalais peremtą mitybą bei prisipažino, kad pats yra veganas, pajuokaudamas, kad žmonės jį dažnai klausia: „Iš kur jūs tada gaunate baltymus ir B12?“
Pažymėtina ir tai, kad veganizmo sąvokos apibrėžimo bei žodžio „vegan“ autorius
Donald Watson gyveno 95 metus, iš kurių 81 metus buvo vegetaras, o 65 metus – veganas.

Atnaujinta (Sekmadienis, 11 Liepa 2010 18:03)

 
More Articles...
Kalendorius